NEET/PHYSICS/CHEMISTRY/BIOLOGY science GK QuizЁЯСН✅



21. In which light the rate of photosynthesis is highest
answer.  red light

22. BCG  (BCG) vaccine is given to protect against which disease?
answer.  from TB disease

23. Where is insulin secreted?
answer.  by the B-cells of Dipika by Langer Hans

24. Which is the main enzyme found in saliva?
answer.  tylin

25. Where is the bone called tibia found?
answer.  in the foot

26. Which organ is affected by typhoid, cholera and dysentery disease?
answer.  bowel

27. Kavashiokar and Marasmus disease in children are caused due to deficiency of which vitamin?
answer.  due to lack of protein

28. Which disease is caused by iron deficiency?
?answer.  Anemia

29. Which is the world's largest flower?
answer.  rafflesia

30. Who is considered the father of botany?
answer.  to Theophrastus

31. What is the pH value of pure water?
answer.  7.0

32. What is the chemical name of Vitamin B12?
answer.  cyanocobalamin

33. Where is the thyroid gland found?
answer.  in the throat

34. Who is helpful in digesting fat?
answer.  lipase

35. Which helps in making hemoglobin in the blood?
answer.  iron

36. What is the reason for red color of blood?
answer.  due to hemoglobin

37. What is the process of plant growth without soil called?
answer.  hydroponics

38. Which vitamins are fat soluble?
answer.  A, D, E and K

39. What is the pH value of saliva?
answer.  6.5 Acidic

40. Who discovered the nucleus?
answer.  by robert brown

✍✅
Previous
Next Post »